Olga

 

Feedback, osa 7.

– No mutta onko se sinun mielestäsi muka huono ilma siellä?

Olga puristi pöydänlaitaa. Ei, hän ei sanoisi ilmaa huonoksi. Se oli tukahduttava. Se haisi homeelle, kemikaaleille, vaarin maakellarille ja sukille, joita ei oltu pesty koskaan. Sitä olisi voinut leikellä veitsellä ja palasista olisi voinut tehdä paperipainoja. Hänen oli vaikea hengittää päivisin, hänellä oli päänsärkyä iltaisin ja hän yski kaikki yöt. Rehtori ei tuntunut uskovan. Sama ongelma oli ollut edellisessä luokkatilassa, ja nyt jos Olga valittaisi, se pitäisi luulotautisena. Tai niinhän se oli jo ääneen sanonutkin.

– Kyllä täällä on melko raskas ilma.

– Ikkunat ovat sitä varten että niillä tuuletetaan! Eikö se opittu jo omassa kouluiässä?

– Oppilaatkin valittaneet, ja se Camilla ja se uusi opettajakin lopetti.

– Jos tollasia uskoo niin sitten ei voi olla missään.

– Mutta siitä oli tutkimus. Ja tää on purkutalo…

– Ihan muista syistä. Päätöksessähän lukee selvästi, että vanhan tekniikan takia.

Niin varmaan, Olga ajatteli. 1800-luvun kivitalot olivat vanhaa tekniikkaa eivätkä ne muistuttaneet kemiantehdasta. Eikä niissä ahdistanut henkeä. Rehtori ei piitannut, koska Olgan oppilaat maksoivat huonosti, he olivat valtion niukalla rahoituksella koulutettavaa, merkityksetöntä massaa. Parasta ennen -päiväyksen ohittaneita, niin kuin Sebastian sen muotoili.

Olga katseli luokkahuonetta. Huoneen kelmeänharmaa seinämaali kupruili, ja katonrajassa näkyi siellä täällä kellertäviä valumajälkiä. Muovibetonin murtuilleessa ja erittäin epäorgaanisessa pinnassa kasvoi jotakin hyvin sitkeää pientä kasvustoa.

– Eikä täällä ole vessapaperia, ja keittiön jääkaappi on täynnä homeisia ruokia. Ei siis vain yhtä tai kahta kippoa vaan ihan täynnä pilaantunutta moskaa. Kohta se alkaa mönkiä sieltä ulos omin avuin.

– Jäi varmaan niiltä remppaäijiltä jotka puhkoivat ne seinät. Mut ei kai tää nyt jostain vessapaperien puutteesta ole kiinni? Ja jääkaapinhan voi siivota! Ei tarvi kuin heittää roskiin vanhat. Mikä siinä on niin vaikeaa?

– No siis täältä puuttuu henkilökunta joka hoitaa nuo hommat. Mun pitää pyörittää näitä kursseja, eikös niin?

– Luulis, että jonkun vanhan eineskipon ehtii heittämään roskiin siinä välissä? Kannattaako kaikesta heti soittaa minulle? Jostain vanhoista mässyistä kaapissa?

 

No eipä kannattanut. Olga luovutti. Hän ei viitsinyt soittaa edes silloin, kun luokkatilaan hätäisesti naulatut kattolevyt irtosivat kesken tunnin ja putosivat alas. Onneksi isoimmat laatat menivät ohi ja hajosivat lattiaan, ja hän sai vain hiuksiinsa muovimuruja ja pölyä. Opiskelijat, jotka olivat siihen asti omaksuneet vastahankaisen, kouluajoista perityn käsityksen opettajasta heidän vihollisenaan, katsoivat ihmeissään Olgaa. Olga hymyili anteeksipyytävästi, rapsi pahimmat pölyt hiuksistaan ja veti tunnin loppuun.

Joku oppilaista silti soitti rehtorille, sillä iltapäivällä Olga sai uuden puhelun:

– Anna olla viimenen kerta kun pistät niitä soittamaan mulle!

– En minä ketään pistänyt soittamaan! Ihan itse etsivät numeron ja soittivat!

– Koetas nyt klaarata tää homma kunnolla läpi, ties vaikka olis tässä sulla sitten vakivirka tiedossa hehheh.

Hehheh itsellesi senkin limasieni, Olga ajatteli mutta sanoi puhelimeen vain:

– Ai sehän mielenkiintoista.

Loppuiäksi tänne? Olga ajatteli ja yski. Hän katkaisi, käveli ikkunalle ja avasi sen selälleen. Tulivyön toimistohotellit ja asuintalot levittäytyivät hänen edessään, vähän edempänä oli pieni kitulias puistikko, joka toimi yleisenä vessana. Kattojen yllä näkyivät myös Kissankehdon tornien ylimmät kerrokset ja Parsinneulan päätähuimaavan korkea piikki. Koska xr-lasit olivat vielä Olgan kasvoilla, lähimmät ydinkeskustan virtuaalisiveistokset erottuivat selvästi. Hän näki Legeren vinossa lepäävää X:ää muistuttavan, jopa Parsinneulaa korkeamman monumentin, ja Kuukivet. Jälkimmäiset olivat runsaan vuorokauden pituisella kierroksellaan, nyt ilmeisesti Beverlyn yllä.

Katutyöt jatkuivat alapuolella. Koko ajoväylä oli hajotettu ja paljastuneet viemäriputket ja johtosykkyrät riippuivat kaivannossa vailla tukea. Siinä olivat kaupungin verisuonet ja hermot, joita pitkin vesi ja roskaposti vaelsivat. Mies alhaalla siirteli kiviä ja muistutti ainakin takaa päin Maxia, sama ruumiin kieli. Tai ehkä se oli kaikilla kivimiehillä.

Mies alkoi leikata kiveä jonkinlaisella sirkkelillä, ääni oli läpitunkeva ja Olgan joutui sulkemaan ikkunan. Heti ilma sisällä seisahtui ja alkoi tihentyä, läpsähti kiinni ikkunalasiin ja seinään ja ympäröi Olgan niin että tämä tunsi voimiensa valuvan pois.

Hän pakotti itsensä kävelemään, pakkasi lasit reppuunsa ja laskeutui rappuun ja ulos, ja sitten parin pommitetun näköisen korttelin ohi lounaskahvioon. Kahvilassa oli aina tarjolla laakea lautasellinen salaattia, jossa oli aika lailla samat standardilisukkeet kuin muissakin salaattibaareissa. Annos oli vähän keskimääräistä pienempi, mutta hyvitykseksi lehdenpalat tarjoiltiin viisteisiltä lautasilta, jotka näyttivät jonkin muotoilukoulun opinnäytetöiltä.

Yskä tuntui pahentuneen. Olisiko kattolevyjen mukana tullut jotakin. Vanhoissa taloissa piilotteli vaikka mitä. Asbestia, liuottimia, homeitiöitä ja vanhoja peikkoja, jotka olivat asuneet eristeissä 60-luvulta asti, keränneet pahantahtoisuutta ja tulivat nyt räkimään sitä Olgan silmille.

Olga tarkisti esitteen, jota oli sommitellut iltapäivällä. Rehtori oli toivonut, että Olga loihtisi opistolle uuden nuorekkaamman ilmeen. Pitäisi houkutella uusia pelikehityksen opiskelijoita. Ne maksoivat hyvin koulutuksestaan. Joten Olga editoi etusivulta siinä oleet keski-ikäiset ja pisti tilalle animetukkaisen kundin ja nuoren tytön, jotka katsoivat avoimina ja virkkuina suoraan kohti kameraa ja tulevaisuutta.

Ei tuntunut juuri kuin hommassa olisi voinut toteuttaa luovuuttaan, sillä hänen tarvitsi vain kertoa algoritmille mitä halusi, ja tekoäly loi uuden kuvan. Ensimmäistä Olga ei kelpuuttanut, mutta toinen kuva oli täydellinen. Algoritmi tarjosi vielä näistä aineksista renderointia täydeksi markkinointivideoksi, mutta Olga jätti sen toistaiseksi tekemättä.

Sitten hän eksyi linkkiviidakkoon. Olga näki somevirtaa, maastopaloja ja matkakuvia. Videon meressä kelluvasta jäävuoresta, joka sulaessaan käännähti kuin kahdeksansataa kerrostaloa. Deepfake-videoita supervaltojen johtajista, ilmakuvaa hurrikaanin jäljistä, paranoiaa ja salaliittoteorioita kihiseviä somekuplia.

Virta ei virkistänyt. Hänen chakransa olivat aivan tukkeessa, niitä pitäisi avata. Olga selasi hyvinvointikeskuksen sivuille, joilla mainostettiin energiajoogaa, suurilla, lilanvärisillä ja sähköisen oloisilla kirjasimilla. Olga muisti sen ekoleirin vuorilla, jossa oli viettänyt yhden kesän, monta vuotta sitten. Sielläkin joogattiin, ja Olga muisti sen hyvin rauhoittavaksi. Tietysti siellä olivat myös luonnon parantavat voimat työssään. Tämä energiajooga näytti urbaanilta ja peräti vaaralliselta, mutta ehkäpä yksi kerta ei tappaisi. Olga varasi illaksi vuoron.

 

 

Seuraava
Edellinen
Alkuun

©Jouko Kivinen
 

Keskustelu artikkelista

  1. No, tässähän on kaikki kohdallaan. Reaalifantasia ja dystopia sykkyröivät kivasti yhteen ja erikseen. Ja niin tuttua huttua tuo koulutuspuolikin. Aika noiria se, jos pääsee näkemään läheltä ja kuvittelee loput sopivat lasit päässään.

    Kaupungin kartta: Tuolla olen taatusti käynyt. Jatulintarha, Depis ja Linnavuorikin. Mut onko noita kaupunkeja muuallakin kuin … Onko tästä tulossa spefia, scifiä vai mitä? Utelias.

  2. Kertomus tempaisi heti mukaansa, ja pystyin hyvin eläytymään Olgan tuntemuksiin. Astma, pölyallergia ja hajuyliherkkyys ovat tuttuja käsitteitä, ja kokemusta 1960-luvun talon haisuista on myös kertynyt. Surkuhupaisa kohtaus, kun kattolevyt putoavat, ja Olga silkalla sisulla jatkaa tuntinsa loppuun asti. Maininta dystopiasta pelottaa minua ja vierottaa halusta lukea koko kirjaa. Vaikka toisaalta jos kertoja säilyy vahvana ja luotettavana, saattaisin rohjeta dystooppista romaaniakin lukea.
    Kaupungin kartta näyttää houkuttelevalta – mitähän kaupunginosista paljastuu? Beverly Hillsin tiedän eräältä muulta paikkakunnalta, oletan, että nimi kertoo ympäröivien kaupunginosien asukkaiden asenteesta uusia “naapureita” ja heidän asumuksiaan kohtaan.

  3. Tuosta Riikan mainitsemasta asenteesta syöksähti silmiini äsken uudelleen luettuani kohta, jossa puhutaan koulutuksen uudistamisesta: Vertasin omaan tietooni pelienkehityksen opiskelijoiden huimista palkoista, hyvistä työmahdollisuuksista, tulevaisuudesta, jossa raha ja rahan takomisen osaajat ovat yhteisön eliittiä. Heissä on tulevaisuus, mutta millainen? Tuleeko se mitenkään myöhemmin valotetuksi? Dystooppinen?

    Sitä ennen olgat editoivat mainoskuvista pois keski-ikäiset naiset ja mukavanoloiset papparaiset, jotta voidaan fotaroida tilalle animetukkaista nuorisoa ja uudenlaisen ajattelumallin osaajia.

    Tuo isomman tekstikokonaisuuden lyhytosuus on aika kolea/ ahdistava. Ja silti juuri hengenahdistusta poteva Olga kirjautuu hyvinvointikolossin kursseille, koska näkee, ettei vanhaa kannata koskaan korjata (ne mummut ja jäärät kantona kaskessa).

    Mutta ehdottomasti mielenkiintoinen ja pelottava tulevaisuudenkuva, joka on jo pitkälti toteutumassa. Vai näkeekö sen uuden ajan kumun ajattelumaailmassa vain keski-ikää nuorempi joukko. Sehän ei ole tietenkään yhtenäinen lössi, sekään.

  4.  

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.