Maailma on arvaamaton, kuten useimmat tietävätkin. Sattumaan en usko, mutta …
Päästäkseni varsinaiseen asiaani minun on aloitettava Paulosta.
Paulo Coelho on portugalinkielisen kirjallisuuden tunnetuin kirjailija, kotoisin Rio de Janeirosta. Hän on elänyt sellaisen elämän, joka sopii kirjailijan peruskouluksi. Koska Paulo on elänyt eikä vain muka-elänyt, rouva Kankaanpää ja minä pääsemme tirkistelemään Coelhon elämää.
Ja toistemme elämää!
Insinööriä vanhemmat Paulo-pojastaan halusivat. He tekivät kaikkensa, ettei pojasta tulisi komeljanttaria teatterin palkeille tai epämääräistä elämää viettävää kirjailijanretkua.
Insinöörin ura oli riolaisten vanhempien mielestä sopivan suora putki, isäkin oli insinööri. Mutta miten kävikään! Nuori Paulo löysi käänteentekevän kirjan, Henry Millerin Kravun kääntöpiirin.
Kääntöpiiri iski minuakin kalikalla päähän lukioaikoinani. Kenties myös rouva Kankaanpää on lukenut saman kirjan, en muistanut kysyä. Ehkä ehdin sen vielä tehdä.
Yrittihän Paulo ja yritti koko perhe mitätöidä Paulon kiihkeän halun kirjallisuuteen. Kiemurrellakseen irti kirjoittamisen intohimosta Paulo joutui vanhempiensa ohjastamana terapoimaan itseään mielisairaalassa. Hän oli vasta nuorukainen, kun vanhemmat ensi kertaa kokeilivat tätä kerrasta poikki -kognitiivista manipulointitapaa.
Silti Paulo liittyi teatteriryhmään, rupesi toimittajaksi, kokeilipa hippinä oloakin. Hippinä flaneeraus olikin varsin luonnollinen valinta riolaismiehelle. Kenties Paulo oli juuri se risuparta takkutukka, intialaishousuissa liehuva rannankiertäjä taivaanrannanmaalari, jonka kanssa jaoin vesipulloni huumeneuloja kasvavalla Copacabanan hiekkarannalla vuosikymmeniä sitten?
Flaneerauksen eli joutilaan kuljeskelun ohella ja vastapainoksi Paulo sanoitti lauluja, julkaisi sarjakuvia, liittyi 70-luvun alussa vaihtoehtoyhdistykseen – ja joutui vankilaan.
Kolmikymppisenä Paulo Coelho oli elänyt jo yhden monivaiheisen ihmiselämän. Niinpä hän päätti ryhtyä ”tavalliseksi” ihmiseksi: hankki työpaikan, meni naimisiin, liittyi takaisin kirkkoon, tekipä pyhiinvaellusmatkankin. Matkasta on todisteena julkaistu kirja.
Ja sitten Coelho keksi elämäntehtävänsä. Hän rupesi kirjoittamaan menestyskirjoja. Tai no: väliin onnistui iskemään napakymppiin arvostelijoiden ja myyntimiesten mielestä, väliin tekstinteko ei ihan mennyt nappiin.
Sellaiset Paulo Coelhon teokset kuin Pyhiinvaellus (romaani 1987) ja Alkemisti (1988) ovat kirjallisuudenharrastajan herkkupaloja. Toisten mielestä ne ovat vaikeaselkoisia ja sekavia. Sanna Pernu on suomentanut ainakin kymmenkunta Paulo Coelhon teosta.
Koska harva meistä osaa portugalin kieltä (Brasilian pääkieli), joudumme lehteilemään suomennoksia.
Ja niin näytti tekevän myös rouva Kankaanpää istuessaan vieressäni lentokoneessa.
Halusin ilman muuta tutustua naiseen, joka lukee vapaaehtoisesti ahtaassa penkissä pitkän matkan istuen Paulo Coelhon Valkyriat-kirjaa.
– Saanko kysyä jotain henkilökohtaista? Rouva Kankaanpää ehti ensiksi, kun näki minun tarkkailevan salaa itseään. Todellisuudessa tirkistelin rouvan lukeman kirjan kantta.
Ette kyllä arvaa kysymystä! Yllätyksenä se minullekin tuli.
Vierustoverini saneli minun tarkan osoitteeni, tunnusti kadehtivansa minun seinän kokoista kirjahyllyäni ja paljasti ärsyyntyneenä seuranneensa, että oveni yläkamanassa oleva kello ei koskaan näyttänyt oikeata aikaa. Lopuksi vierustoveri vielä varmisti, menikö oikein.
Oikein meni! Asutaan Porin keskustan joenvarren viereisissä taloissa vastakkain!
Eihän rouvan oikea nimi ole Kankaanpää, kaukana siitä. Mutta koska hänen hiustupsunsa ja piponsa on kymmenen vuotta heilunut tietokoneeni taustaikkunassa, olin sommitellut hänelle elämän nimeä myöten. Minulle hän on tänäkin päivänä rouva Kankaanpää, ahkera vuodevaatteiden tuulettaja, tarkka ikkunanpesijä ja intohimoinen lenkkeilijä.
Ja porilainen nainen, joka lukee vaikeaselkoista kirjallisuutta.
– Hauska tutustua, vihdoinkin, tuli meiltä molemmilta liihotellessamme taivaan korkeuksissa jossain Euroopan yläpuolella.
Hieno nainen, hurmaava hymy ja lukee Coelhoa. Tämä rouva Kankaanpää, jolla on kaksi P-suhdetta kunnossa: suhde Pauloon ja toimiva Pori-suhde.