1. Home
  2. /
  3. JATKOKERTOMUKSET
  4. /
  5. Värillä on väliä

Värillä on väliä

 

Kokoushuoneen pöydälle oli katettu kukkurallinen vadillinen hedelmiä, pähkinöitä ja termoskannullinen kahvia. Quu yllättyi Jaskan esitellessä toimituksen uuden tulokkaan.

– Matti, tervetuloa joukkoon tummaan. Kertoisitko aluksi vähän itsestäsi, esimies pyysi.

Nuori kiharahiuksinen mies nousi ja kumarsi. Quu huomasi, että hänen silmänsä tuikkivat ilkikurisesti.

– Hei kaikille, olen Matti. Saa sanoa Masaksi, mutta mieluummin ei, sain lempinimestä kouluaikana tarpeeksi. Olen ehtinyt kokeilla kaikenlaista. Olen kirjoitellut lehtiartikkeleita, opiskellut tiedotusoppia ja ollut harjoittelijana radion puolella. Televisiotyö kiinnostaa ja olen kulttuurimakasiinin suurkuluttaja. Rakastan kokkausohjelmia ja toivon pääseväni osallistumaan, siis muuhunkin kuin maisteluun. Olen toiminut rahapulassa baarimikkona ja tarjoilijana. Sain seurata huippukokkien työskentelyä keittiön puolella tiskauksen lomassa.

Matti sai kättentaputukset. Hän istuutui ja otti tarjotun kahvimukin.

– Totut kyllä tämän karvaaseen makuun, Jaska hymähti. – Käydään nopea esittelykierros, niin tunnistat, keiden kanssa tulet työskentelemään.

Quu kertoi omalla vuorollaan tehneensä jo pitkään kulttuurimakasiinia. – Haasteena on löytää kiinnostavia näkökulmia. Katsojat toivovat jatkuvasti kokkausohjelmia, joten olet oikealla tiellä.

Kokous jatkui esityslistan mukaisesti. Quu piirteli koukeroita paperille ja mietti kuumeisesti kehityskelpoisia ideoita.

Matti yllätti ehdottamalla, että kokkauksesta voisi tehdä hauskaa yllättävillä teemoilla.

– Olen opiskellut kaiken muun ohessa myös kuvataidetta. Värillä on väliä ja nykyään on trendikästä kokata iloista terveellistä ruokaa. Mitä sanotte, jos valitsemme joka lähetykseen väriteeman? Aloitamme esimerkiksi mustavalkoisilla annoksilla kattausta myöten. Jatkossa voisimme tarjota punaisia, sinisiä ja keltaisia ruokia.

– Mitä sinistä kokkaisit? yksi toimittajista virnisti.

– Vaikka sinistä riisiä, olen jopa maistanut sellaista. Mustikoita, viinimarjoja, munakoisoa ja hedelmissä löytyy koko värikirjo, Matti vastasi epäröimättä.

Jaska taputti käsiä ja sanoi, että idea on nerokas. – Laita Quun kanssa ideariihi pystyyn ja tee lista, mitä studiolähetykset pitävät sisällään. Tarvitsette tietenkin annosten maistelijoita.

– Voisimme esitellä myös teemaan sopivaa taidetta ja kulttuuria, Quu innostui. – Kieslowskilla on väritrilogia Sininen, Punainen ja Valkoinen. Se on saanut innoituksen Ranskan lipusta.

– Entä Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen, Matti jatkoi.

– Päädytte pian Siniristilippuun. Pallo on teillä, Jaska sanoi ja siirtyi muihin aiheisiin.

– Tule aamulla työhuoneeseeni, niin pohditaan jatkoa, Quu ehdotti Matille, kun he kävelivät yhtä matkaa kokoushuoneesta toimituksen puolelle.

– Olen innoissani, meillä on vain ruokataivas kattona, Matti virnisti.

TV-KESKUS, PASILA

Matti veti seuraavana aamuna tuolin alleen ja istuutui Quun viereen tietokoneen ääreen. Hänen hiuksensa olivat kosteat suihkun jälkeen. Mieto partaveden tuoksu tuntui miellyttävältä.

– Aloitetaan listaamalla spontaanisti, mitä aineksia väreistä tulee mieleen, Quu ehdotti.

– Musta ja valkoinen eivät ole oikeasti värejä, mutta saamme niillä kiinnostavan aloituksen, Matti ehdotti.

– Hyvä, siis maitoa, kermaa ja sokeria, valkoisia jauhoja, vaniljajäätelöä, Quu kirjasi.

– Älä unohda marenkia, mannapuuroa, polentaa ja valkolihaisia kaloja, Matti jatkoi.

– Hyvä, näillä päästään alkuun. Entä mustat?

– Mustaa makkaraa tietenkin, Matti virnisti.

– Palaneita piparkakkuja, Quu jatkoi.

– Vakavasti puhuen löytyy mustaa riisiä ja mustekalan musteella värjättyä pastaa. Mustajuuresta saa maukasta keittoa. Eikä meidän tarvitse olla pikkutarkkoja. Hiillostettuja sardiineja, salmiakkia ja lakritsia. Voimme kokata suolaista ja makeaa.

– Olet oikeassa, jokaisessa lähetyksessä voi olla vinkkejä molemmista, Quu innostui.

– Punainen on helppo. Mansikoita, punaherukoita, karpaloita, punajuuria, lohta ja verisiä pihvejä, Matti luetteli.

– Puhuit sinisestä riisistä. Eihän sellaista ole?

– On hyvinkin. En tosin tiedä, millä se on värjätty, mutta maistelin Thaimaan lomalla sinistä kookosmaidossa haudutettua sticky ricea tuoreiden mangonviipaleiden kera. Se oli herkkua. Mango sopii keltaiseen teemaan. Samoin appelsiinit, aprikoosit, lakat ja keltajuuri. Voidaan herkistellä myös kullalla. Huippuravintoloissa tarjotaan syötävällä kullalla koristeltuja jälkiruokia.

– Teemme ohjelmia tavallisille perheille. En osaa kuvitella, että kukaan innostuu hienostelemaan, Quu palautti Matin maan tasalle. –  Meillä oli taannoin Meriitta niminen kokki, joka halusi esitellä ostereita, hanhenmaksaa ja kaviaaria. Katsojat suuttuivat ja hämmästelivät, kenelle ohjelma oli tarkoitettu.

– Hyvä, jätetään gourmet varakkaille. Ymmärsin mitä tarkoitit.

– Viherteema on varmasti helpoin. Paljon tuoreita yrttejä, herneenpalkoja, karviaisia, omenoita, viinirypäleitä, Quu innostui.

– Hyvä, kun on kesä tulossa. Voimme kuvata ulkona, Matti suunnitteli. – Täydennetään listaa pikkuhiljaa. Tärkeämpää on miettiä, miten ja missä toteutamme idean.

– Pohdin sitä eilen illalla. Jos olet seurannut sarjaa, tiedät, että minulla on suhteita. Sisareni Tähti ja hänen miehensä Reino pyörittävät kahvilaa Hämeenlinnassa. Paikka on idyllinen ja Reinolla on huikea mielikuvitus. Hän on saanut lukuisia palkintoja jälkiruoista ja Jaska saa edelleen kyselyjä, koska Reino esiintyy seuraavan kerran.

– Kuulostaa mahtavalta, Matti innostui.

– Saamme runsaassa viikossa paljon aikaiseksi. Luottokuvaajani Ville suostuu varmaan lähtemään mukaan ja toivon Kaislaa kuvaussihteeriksi.

– Puhutko minusta? heleä tytönääni kuului käytävältä.

– Hei Kaisla, puhun kyllä ja hyvässä mielessä. Ehdotin kesäkeikkaa Hämeenlinnaan. Kahvila Tähdenlentohan on sinulle tuttu.

– Kyllä vain, koska mennään? Kaisla kysyi ilahtuneena.

– Keikka on vasta suunnitteluasteella. Koska pidät loman?

– Voin joustaa, kerro tarkemmin, kun tiedät aikataulun, Kaisla vastasi ja kiirehti pino kuvattuja kasetteja sylissään kohti leikkaamoa.

– Tyttö on kullanarvoinen, Quu hymyili.

– Onko Hämeenlinnassa kelpo hotelleja? Matti kysyi.

– Totta kai. Suosittelen Vaakunaa sinulle ja kuvausryhmälle, sieltä on kävelymatka kahvilaan. Minulla on aina huone odottamassa siskon luona, Quu kertoi.

– Sinä onnellinen, minulla on vain pari pikkuveljeä, eikä heistä ole muuta kuin harmia, Matti nauroi, mutta Quu huomasi hänen ilmeensä synkistyvän.

Jaska oli tyytyväinen Quun ja Matin suunnitelmaan.

– Hoitakaa kesäkuvaukset yhdessä. Haluan kuulla myöhemmin studiolähetysten sisällöstä, hän sanoi kiireisen oloisena.

Ville oli mielissään päästessään taas työskentelemään Quun kanssa. Kaisla varasi yhden hengen hotellihuoneet.

– Sääennuste lupaa epävakaista. Onneksi Tähden ja Reinon talossa on valoisa lasiveranta, jossa voimme kuvata sateen sattuessa, Quu kertoi.

©Marjaleena Etula
 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.