Kuinka julkaisen Tarinavirrassa

Tarinavirta on suomalaisten kirjailijoiden ja tavoitteellisten kirjoittajien vapaa yhteisö, joka pyrkii edistämään jäsentensä tunnettuutta kirjailijana ja sanan käyttäjänä. Käytämme heistä jatkossa yhteisnimitystä kertoja.

Tarinavirtaan haetaan kertojaksi  lähettämällä oma kirjailijaesittely ja ensimmäisenä julkaistavaksi toivomasi kaunokirjallinen tai asiateksti osoitteeseen toimitus@tarinavirta.fi. Tekstin suositeltu maksimimitta on 3 500 sanaa, eli noin lyhyen novellin mitta. Jos olet runoilija, lähetä noin viiden runon sarja. Työryhmä hyväksyy tekstin ja sen mukana uuden jäsenen joukkoonsa kahdella kriteerillä: kielen ilmaisuvoimaisuus ja sisällön loukkaamattomuus. Tarkemmin valintakriteereistä voit lukea linkistä Tarinavirran arvot. Työryhmä ei perustele erikseen hakijan hylkäämistä tai hyväksymistä. Se ei myöskään toimita kertojien tekstejä eikä anna niistä palautetta.

Työryhmä luo uudelle kertojalle kirjailijaprofiilin, jossa on hänen esittelynsä, ja tallentaa ensimmäisen tekstin luonnoksena. Tämän jälkeen kertojat voivat julkaista tekstejään itsenäisesti kirjautumalla sisään omilla tunnuksillaan.

Tämä on opas itsenäiseen julkaisuun. Voit halutessasi tulostaa sen näppäimistön viereen oikealta ylhäältä löytyvästä printterin kuvakkeesta.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteys sähköpostitse toimitus@tarinavirta.fi

Oppaan sisältö:

A) NÄIN JULKAISET

  1. Kuinka mukaan? – Tutusti sähköpostilla
  2. Liikkuminen sivuston ja ohjauspaneelin välillä
  3. Ensimmäisen tekstin tarkastaminen ja julkaisu
  4. Oman kirjailijaprofiilin tarkistaminen ja julkaisu
  5. Tekstin julkaiseminen suoraan omalta koneelta
  6. Avainsanojen, Kirjailijan sanan ja Ulkoisen linkin lisääminen
  7. Artikkelikuvan lisääminen julkaisuun
  8. Kuinka usein voin julkaista

B) HYÖDYLLISIÄ LISÄNEUVOJA

  1. Pidä huolta kirjailijaesittelystäsi
  2. Linkitä Tarinavirtaa someen
  3. Hanki ja anna palautetta, keskustele ja komentoi
  4. Linkitä sinne, mistä kirjan voi ostaa

c) VINKKEJÄ RUNON JULKAISEMISEEN


A) NÄIN JULKAISET

1. Kuinka mukaan? – Tutusti sähköpostilla

Tarinavirran kertojaksi haetaan tekstinäytteellä: runolla, novellilla,  asiaproosalla tai otteella näytelmästä tai romaanista. Teksti voi olla ennen julkaisematon tai ote painetusta kirjastasi, vaikka bestselleristäsi. Tekstin ei tarvitse olla uusi. Tarinavirrassa julkaistavan otteen suositeltu maksimipituus on 3 500 sanaa.

Hakuprosessi:

Lähetä ensimmäinen teksti ja parin jakson kirjailijaesittely sähköpostilla osoitteeseen toimitus@tarinavirta.fi.  Käsittelemme hakemuksesi viikon sisällä ja ilmoitamme sen hyväksymisestä tai  hylkäämisestä. Jos tulet hyväksytyksi joukkomme, saat samalla käyttäjätunnuksen ja salasanan, joilla pääset kirjautumaan järjestelmään kertojan statuksella.

Ennen kuin kirjaudut tunnuksillasi ensimmäistä kertaa palveluun, käy hyväksymässä julkaisusopimus sivulla https://tarinavirta.fi/kirjailijat-julkaisusopimus/.


2. Liikkuminen sivuston ja ohjauspaneelin välillä

Tarinavirrassa on kaksi päänäkymää. SIVUT näkyvät kaikille internetin käyttäjille. OHJAUSNÄKYMÄSSÄ  kertojat luovat ja ylläpitävät omia sisältöjään.

Kun olet kirjautunut sisään, opit nopeasti vaihtamaan lennosta sivuston ja ohjausnäkymänvälillä. Näyttösi yläreunassa on  musta yläpalkki, ja sen vasemmassa kulmassa on valkoisella teksti ”Tarinavirta”. Kun viet hiiren tekstin päälle, sen alle ilmestyy teksti ”Ohjausnäkymä” tai ”Vieraile sivustolla” . Klikkaamalla siirryt sivuilta ohjauspaneeliin ja päinvastoin


3. Ensimmäisen tekstin tarkistaminen ja julkaiseminen

Kaikki kaunokirjalliset tekstit ovat Tarinavirrassa ”Artikkeleita”, eli klikkaa seuraavaksi linkkiä Artikkelit > Kaikki artikkelit.  Ensimmäinen artikkelisi on tallennettu sinne jo valmiiksi luonnoksena.

Avaa artikkeli viemällä hiiri sen otsikon päälle ja klikkaamalla sitä. Artikkelin luonti/muokkaussivu avautuu. Sivulla on kaksi palstaa.

Alla olevassa kuvassa on esimerkki artikkelinäkymästä, jonka testikäyttäjä Jolly Jumper on kirjoittanut. Punaiset ympyrät osoittavat pakolliset kentät, vihreät kenttiä, jotka suosittelemme täyttämään. Käsittelemme ensin tässä pakolliset kentät.

Löydät ensimmäisen tekstisi otsikon jo valmiina otsikkokentästä, ja muu tekstisi on editorikentässä. Voit toimittaa ja muokata molempia. Vie kursori kenttään ja klikkaa. Toimitustyö muistuttaa normaalia tekstinkäsittelytyötä.

Huom:  Tarinavirrassa otsikko kirjoitetaan perusmuodossaan eli suurella alkukirjaimella. Älä käytä suuria kirjaimia koko otsikossa.

Kun olet tarkistanut tekstisi, avaa oikealta Kategoriat -laatikko klikkaamalla oikealta umpinaista nuolta. Aseta tämän jälkeen oikea kategoria annetuista vaihtoehdoista.

  • Aseta genren mukaan tekstillesi yksi kategoria vaihtoehdoista ASIAPROOSA, RUNOT, NOVELLIT, ROMAANIT ja NÄYTELMÄT.
  • Jos tekstisi on ote julkaistusta teoksesta, aseta toiseksi kategoriaksi KIRJAT.
  • Jos tekstisi on erityisen lyhyt, somepäivitysten tapainen huomio tai kokeilu, valitse silloin kategoriaksi NOPEAT. Älä lisää tällöin muita kategorioita.
  • Ethän valitse katergoriaa ”INFO”, joka on tarkoitettu tarinavirta.fi sivuston sisältöön liittyville aiheille.

Avaa lopuksi Julkaise -laatikko samalla tavalla umpinaisesta nuolesta ja klikkaa sen alareunasta ”Julkaise”  tai ”Päivitä”.

Artikkelin yläpuolelle tulee onnistumisviesti. ONNEKSI OLKOON – Ensimmäinen tekstisi on nyt julkaistu.

Tarkista aina sivuilta lopputulos klikkaamalla sivun yläreunasta linkkiä ”Näytä artikkeli”.

  • Jos tekstisi oli Nopea, se näkyy etusivun yläkerrassa.
  • Normaali tekstipäivityksesi näkyy artikkelivirran ylimpänä.
  • Testaa myös, miten tekstisi näkyy Kategoriassa tai omalla kirjailijasivullasi.

Voit ottaa artikkelisi  muokkaustilaan milloin vain uudestaan. Sivujen yläpalkista löytyy linkki ”Muokkaa artikkelia” – Annammekin tekstillesi lisää ominaisuuksia alla kohdassa 5 ja 6. Ennen sitä käymme katsomassa kirjailijaprofiiliasi.

Harjoittele rauhassa siirtymistä Artikkelista ”Näytä-artikkeli” -tilaan ja takaisin.

 


4. Oman kirjailijaprofiilin tarkistaminen

Kirjauduttuasi sisään Tarinavirtaan aloitusnäkymäsi oli ”Artikkelit” ja julkaisit juuri edellä ensimmäisen artikkelisi. Olemme tallentaneet sen lisäksi valmiiksi myös lähettämäsi kirjailijaprofiilin.

Kun ensimmäinen artikkelisi on julkaistu, pääset tarkistamaan myös kirjailijaprofiilisi.  Profiili avautuu Artikkelin alta omasta nimestäsi. Ohjausnäkymässä  löydät sen vasemman palstan linkistä ”Profiili”

Jos haluat muokata kirjailijaprofiiliasi tai lisätä siihen esimerkiksi kirjailijakuvasi, voit nyt tehdä sen. Tekstiä muokataan normaalisti tekstieditorilla. Kirjailijakuvan voit lisätä linkistä ”Lisää media”.  Kuvan lisääminen on neuvottu tarkemmin tämän oppaan kohdassa 7.


5. Uuden tekstin julkaiseminen Tarinavirrassa

Kirjoittajina käytämme kukin kotonamme uutta tekstiä luodessa jotakin tekstieditoria. Tunnetuin editori on MS-Word, ja monet käyttävät esimerkiksi ilmaista Libre Officea.

Valmiin tekstin kopioiminen omasta tekstinkäsittelyohjelmasta on internet-sivujen ylläpidon perustoimintaa, mutta siinä on pari sudenkuoppaa. Seuraavassa lisäämme uuden tekstin Tarinavirtaan. Prosessin sudenkuopat on kursivoitu.

Ensimmäinen sudenkuoppa on pdf-tiedosto: Älä kopioi tekstiä koskaan pdf-tiedostosta, vaan aina tekstinkäsittelyohjelmasta.

Avaa tekstisi tekstinkäsittelyohjelmassa ja kopioi suunnittelemasi tekstiosuus leikepöydälle. Siirry sen jälkeen Tarinavirran ohjausnäkymään. Klikkaa vasemmasta palkista”Artikkelit ”> ”Uusi artikkeli” / tai yläpalkista ”Uusi” > ”Artikkeli”

Tyhjä sivu avautuu.

  • Kirjoita tekstillesi otsikko.
  • Liitä eli kopipeistaa editorikenttään juuri kopioimasi teksti. Suosittelemme, että liität tekstin ”liitä pelkkänä tekstinä” -toiminnolla, jonka löydät klikkaamalla hiiren oikeaa näppäintä.
  • Anna tekstillesi kategoria samalla tavalla kuin ohjeiden kohdassa 3.
  • Tallenna teksti linkistä ”Julkaise” tai ”Tallenna luonnoksena”
  • Tarkista lopputulos Sivuilta.  Yleisimmin joudut joko lisäämään jaksojen väliin jaksovaihdon tai poistamaan niitä. Jos liitit tekstin ”liitä pelkkänä tekstinä” -toiminnalla, vältyt tältä.

6. Lisää tekstisi näkyvyyttä ja löydettävyyttä

Tallensimme edellä, kohdissa 3. ja 5. artikkelin välttämättömillä ominaisuuksilla. Otamme nyt tuon tekstin uudestaan muokattavaksi ja lisäämme sen näkyvyyttä.

Avaa oikealta Avainsanat -laatikko. Avainsanat ovat oikoteitä tekstisi lajityyppiin ja aihealueisiin, ja ne löytyvät sivuston ylävalikosta Aiheet -linkin alta.
>> Lisää 3-5 avainsanaa. Käytä mahdollisuuksien mukana jo käytössä olevia avainsanoja, mutta voit luoda myös uusia.


Aseta Kirjailijan sana. Ohjausnäkymän keskipalstalla on Kirjailijan sana-laatikko, jossa  voit antaa lukijalle lisätietoja tekstistäsi. Kun teksti on ote jostakin, kerro tässä kirjan nimi, kustantaja ja julkaisuvuosi. Voit kirjoittaa samaan kenttään myös vapaasti muuta tekstiä.


Ulkoinen linkki -laatikkoa kannattaa käyttää aina, kun tekstisi on ote Kirjasta. Tämä linkki johtaa kirjan sivulle kustantajallasi tai haluamassasi kauppapaikassa.
Tee ulkoinen linkki seuraavasti: Avaa selaimeesi toinen ikkuna ja mene siellä kustantajasi sivuille.  Kopioi sivun osoiterivi  eli url hiirellä leikepöydälle. Palaa WordPress -välilehdelle ja liitä linkki Ulkoinen -linkki -tekstikenttään. Teet sen helpoiten klikkaamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla ”liitä”

Klikkaa lopuksi Julkaise ja tarkista lopputulos ”näytä artikkeli” -linkistä.

Avainsanat näkyvät nyt koko julkaisusi ylimpänä, kategorian oikealla puolella.
Kirjailijan sana näkyy nimesi alla
Ulkoinen linkki (lintufiguuri) löytyy Kirjailijan sanan oikealta puolelta. Testaa vielä lopuksi, että linkki johtaa oikeaan ulkoiseen osoitteeseen.


7. Kuvan lisääminen

ARTIKKELIKUVA

Tekstiin kannattaa lisätä aina artikkelikuva, kun hyvä kuva on saatavilla.

Onko tekstisi julkaistusta kirjasta?  Käytä tällöin artikkelikuvana teoksen kansikuvaa.

Artikkelikuva lisätään ylläpitosivun oikean palstan  laatikosta Artikkelikuva. Kun klikkaat tekstiä ”Lisää artikkelikuva”, ohjelma avaa Tarinavirran mediakirjaston. Vaihda ylhäältä välilehtinäkymäksi ”Lisää kuva.” Ohjelma avaa oman tietokoneesi kansionäkymän, josta voit hakea kuvan Mediakirjastoon. Kun kuva on siirretty, mediakirjaston oikealle alas ilmestyy painike ”Lisää artikkelikuva”

MEDIAKUVA

Jos tekstisi tarvitsee useampia kuvia, voit lisätä seuraavat ”Lisää media” -painikkeesta. Kuvien lisääminen tekstin sekaan on työ, johon kannattaa ryhtyä vasta kunnon harkinnan jälkeen. Työssä vaikutat suoraan oman artikkelisi layoutiin eli ulkonäköön ja väärin aseteltu kuva rikkoo helposti lopputuloksen. Emme siksi ohjeista sen käyttöä tässä.


8. Kuinka usein voin julkaista?

Jotta kaikkien kertojien tekstit pääsisivät hyvin esille, rajoitamme julkaisumääriä.  Kukin kertoja saa julkaista palvelussa yhden tekstin viikossa. Huomaathan, että lyhytkin teksti on oma julkaisunsa. Runot ja aforismit ovat helpommin luettavissa ja kommentoitavissa, kun yhdessä julkaisussa keskitytään yhteen tekstiin.

 

B) HYÖDYLLISIÄ LISÄNEUVOJA

 

1. Pidä huolta kirjailijaesittelystäsi

Muista klikata Ohjausnäkymässä aika ajoin linkkiä Profiili ja tarkistaa, mitä kerrotkaan itsestäsi.

Normaalin leipätekstin lisäksi muista myös mahdollisuus luoda tekstinsisäisiä linkkejä sinne, missä osaamisestasi ja tekemisestäsi kerrotaan lisää. Jos haluat lisätä tai vaihtaa kirjailijakuvasi, löydät ohjeet Kuinka julkaisen -manuaalista

Keskity jatkossakin pitämään profiilisi mahdollisimman ajan tasalla, koska tämä sivu tullaan löytämään, kun ihmiset etsivät tietoa sinusta kirjailijana.


2. Linkitä Tarinavirtaa someen

Tarinavirran jokaisen artikkelin voi linkittää Facebookiin yhdellä napin painalluksella. Markkinoi tekstiäsi vapaasti omassa verkostossasi. Suosittele myös muiden tekstejä, kun ne kolahtavat sinulle.


3. Hanki ja anna palautetta, keskustele ja komentoi

Tarinavirran yhtenä esikuvana on vuosina 2003-2010 toiminut Rihmasto -keskustelufoorumi, jonka ideana oli tuoda luovat kirjoittajat yhteen keskustelemaan kirjallisuudesta, ja kommentoimaan ja antamaan palautetta toinen toistensa teksteistä. Palvelussa oli parhaimmillaan kuukausitolkulla päivittäin yli 100 samanaikaista käyttäjää, lukemassa, kommentoimassa ja julkaisemassa omia tekstejä.

Kommentointi ja keskustelu on avoinna kaikissa kategorioissa kirjautuneille jäsenille – lukijoille ja kertojille. Rekisteröityminen lukijaksi on helppoa, ja suosittelemme siksi, että kerrot Tarinavirrasta kaikille sukulaisillesi ja ystävillesi.


4. Linkitä sinne, mistä kirjan voi ostaa

Kirjailijalla ja hänen kustantajallaan – tai kaupalla, jossa kirja on myynnissä – on ”sama maali”. Kaikkien tavoitteena on, että kirja myisi mahdollisimman hyvin ja siitä ja sen kirjailijasta kohistaisiin.

Tarinavirran ylläpidossa on kenttä ”Linkki 3. osapuolen sivulle”. Kun teksti, jota olet julkaisemassa on ote teoksestasi, linkitä se aina teosesittelyyn joko kustantajallasi tai kauppapaikassasi.  Kopioi kenttään kustantajan tai kauppapaikan verkko-osoite ja tallenna sen jälkeen artikkelisi.

Kun tarkistat artikkelin ”näytä artikkeli” -toiminnalla, otsikon ja leipätekstin välistä löytyy nyt lentävä lintu. Lintu toimii linkkinä.

 

C) VINKKEJÄ RUNON ASETTELUUN WORDPRESSISSA

WordPress hyväksyy vain rajatun määrän muotoiluja, ja tämä saattaa olla varsinkin runoilijoille hankalaa. Joitakin muotoiluja on kuitenkin mahdollista tehdä. Runon oletusasettelu on vasen marginaali. Tällä sivulla demonstroidaan, mitä WordPress pystyy tekemään ”liitä vain tekstinä” -toiminnalla liitetylle runotekstille, kun vasen marginaali ei riitä.

1. Keskitys

(Tämän voi tehdä Graafinen -välilehdellä, keskitä -kuvakkeesta )

Lorem
ipsum dolor
sit amet, no
usu augue fabellas,
vix ex dicat minimum.
Vix movet complectitur id,
voluptaria concludaturque
sit ut. Cibo tota eripuit
vis at, ei vis mazim
homero, iudicabit
intellegebat
ne vel.
Omnis
commodo
vis
no.

2. Sisennys oikealta

(Tämän voi tehdä Graafinen -välilehdellä tasaa oikealle -kuvakkeesta)

Lorem
ipsum dolor
sit amet, no
usu augue fabellas,
vix ex dicat minimum.
Vix movet complectitur id,
voluptaria concludaturque
sit ut. Cibo tota eripuit
vis at, ei vis mazim
homero, iudicabit
intellegebat
ne vel.
Omnis
commodo
vis
no.

3. Layout  sisennä -työkalulla

Lorem

ipsum dolor

sit amet, no

usu augue fabellas,

vix ex dicat minimum.

Vix movet complectitur id,

voluptaria concludaturque

sit ut. Cibo tota eripuit

vis at, ei vis mazim

homero, iudicabit

intellegebat

ne vel.

Omnis

commodo

vis

no.

4. Kopiointi suoraan 

Runon voi myös kopioida suoraan mistä tahansa. Tämä on tehtävä kuitenkin Teksti -välilehdelle. Kirjoita tekstikentän alkuun  <pre> ja loppuun  </pre>. Kopioi runosi näiden kahden tagin väliin, tallenna ja tarkista.

Mikäli kopiointi hukkaa runon sisennykset, pre-tagien väliin ne voi tehdä uudestaan välilyöntinäppäimellä.